Vissza

WCH’23 Team Hungary #Inside - Péchy Petra és Vicsek Nóra

Péchy Petra és Vicsek Nóra, magyar bajnok, nemzetközi torna győztes teqball páros.

Péchy Petra és Vicsek Nóra neve a teqball világbajnokságok történetében eddig még ismeretlen, azonban a két lány az idei nemzetközi sikerekkel, majd a világbajnoki kvalifikációval bebizonyította, hogy itt az ideje bekerülni a teqball történelembe.

Lássuk, hogy az újoncok hogyan élték meg a kijutást, milyen érzésekkel és célokkal indulnak életük első világbajnokságán.

undefined

Miért pont a teqball? Kicsit meséljetek arról, hogyan kerültetek ebbe a világba?

Vicsek Nóra: Nekem a foci volt az életem egészen kiskorom óta. Az egyik nagy álmomat sikerült valóra váltani azzal, hogy sportösztöndíjjal felvettek egy amerikai egyetemre,ahol lediplomáztam. Ezután sem akartam abbahagyni a versenyszerű sportolást, tehát hazajöttem Magyarországra, és folytattam a nagypályás labdarúgást, de ez már nem elégített ki teljesen. Ekkor rátaláltam a teqball-ra, és folytathattam az álmaim valóra váltását egy új sporttal.

Péchy Petra: Én 2021 szeptemberében kezdtem el a Teqball-nál dolgozni, ekkor találkoztam ezzel a sporttal. Kezdetben nem voltak versenyzéssel kapcsolatos ambícióim, azonban amikor 2022 tavaszán úgy alakult, hogy részt vettem életem első versenyén, onnantól egyértelmű volt számomra, hogy szeretném versenyszerűen űzni ezt a sportot.

Kicsivel több, mint egy év alatt megváltozott az életetek, hirtelen a választott új sportág világbajnokságára készültök… milyen érzés hazánkat képviselni egy világversenyen?

V.N.: Ilyen rangos világversenyen még nem sikerült szerepelnem, úgyhogy hatalmas öröm számomra, hogy sikerült kijutnunk, és hogy mi képviselhetjük női párosban a magyarokat. Titkon ez volt a célunk idén, amit év elején kitűztünk magunknak.

P..P.: Nagyon nagy dolog számomra a világbajnoki részvétel. Egy világbajnokság egészen más verseny, mint az összes többi, hiszen kategóriánként csak egy versenyző/páros juthat ki egy országból. Itt nem különböző klubokat képviselünk, hanem a saját nemzetünket, ami egészen különlegessé teszi ezt a versenyt.

Az idei kvalifikáció nagyon szoros csatát hozott a kategóriátokban és az aktuális világbajnokokat kellett legyőzni az indulási jogért, ráadásul a 3. fordulón dőlt el a kijutás. Hogyan éltétek ezt meg belülről?

V.N.: Nagyon örültünk, hogy az elsőt sikerült nekünk megnyerni, így lélektani előnnyel állhattunk a második fordulóhoz, amiben végül szoros küzdelemben, de mégis alulmaradtunk. Szerencsére volt időnk az utolsó összecsapásra felkészülni, és nagyon összeszedett, magabiztos játékkal végül kvalifikáltuk magunkat a világbajnokságra.

P. P.: Így van, nagyon szorosan alakult a kvalifikáció, az első két forduló után 1-1-re álltunk, így tudtuk, hogy minden az utolsó mérkőzésen fog eldőlni. Hetekig erre készültünk, sok segítséget kaptunk, így magabiztosan álltunk oda a döntő fordulóra. Életünk eddigi legfontosabb meccseként tekintettünk erre az összecsapásra. Szerencsére sikerült végig összeszedettnek, fókuszáltnak maradnunk, ami meghozta számunkra a győzelmet.

undefined

Hogyan értékelitek az idei MOL Országos Teqball Bajnokságot. Milyen volt teltház előtt kvalifikációt szerezni? 

V. N.: Hihetetlen élmény volt az utolsó forduló számomra. Úgymond hazai pályán játszottam, mivel a szomszédunkban rendezték meg, és számomra fontos emberek is el tudtak jönni a rendezvényre. Jó érzés volt ekkora közönség előtt az eddigi számunkra legfontosabb mérkőzés után győztesként levonulni a pályáról. Még talán meg is hatódtunk.

P. P.: Örülök, hogy Budapest adott otthont a harmadik fordulónak, hatalmas élmény volt itthon kiharcolni a kijutást családtagok és barátok előtt, sokat segített a szurkolás.

Egészen Ázsiáig kell utaznotok, hogy összecsapjatok 60 másik nemzet válogatottjával. Milyen érzések kavarognak bennetek? Mit vártok magatoktól?

V. N.: Izgatottan várjuk az egész tornát egy olyan helyszínen, ahol még egyikőnk sem járt. Kellemesen hosszú volt a felkészülés, úgyhogy bizakodóan állunk a világbajnokság rajtja előtt. Izgalmas lesz új párosok és természetesen a legjobbak ellen megmérkőzni. Szeretném, ha minden meccsen kitudnám magamból a legtöbbet hozni és tudom, hogy a párom is így fog tenni. Akkor biztosan elégedettek leszünk.

P. P.: Nagyon izgatottak vagyunk, mind a helyszín, mind a verseny különleges lesz. Rengeteg olyan párossal találkozhatunk majd, akikkel korábban nem volt alkalmunk megmérkőzni, valamint a világ legjobb kettőseivel is lehetőségünk adódhat összecsapni. Én azt várom magunktól, hogy kihozzuk magunkból a legtöbbet és próbáljuk a legjobb formánkat nyújtani a torna során végig.

Látszólag egy nagyon összhangban lévő páros vagytok. Kinek mi az erőssége? Miben tudjátok kiegészíteni egymást?

V. N.: Igen, hála istennek megvan az összhang. Jóban vagyunk a pályán kívül is, így az edzések is jó hangulatban szoktak telni. A szerepek pedig elég egyértelműek nálunk. Míg én a védekező, Petra a könyörtelen támadó szerepét veszi fel. Nagyon összetett játékos, s bár a csapása a legnagyobb erőssége, ennyiben nem merül ki a tudása. Minden helyzetet meg tud oldani. Én pedig igyekszem a legtökéletesebb helyre felkészíteni neki a labdát.

P. P.: Valóban nagyon jó az összhang köztünk, szerintem tökéletesen kiegészítjük egymást. Elég egyértelműek nálunk a szerepek, Nonó a védekező, én pedig a támadó játékos vagyok, erre építjük a játékunkat. Nonó nagyon technikás, kiválóak az előkészítései, én pedig igyekszem befejezni a támadásokat.

undefined

Csapattársaitok között többszörös világbajnokok is akadnak… Számíthattok az ő segítségükre, tanácsaikra?

V. N.: Természetesen. Nagyon jó kis csapatunk van. A felkészülésünk alatt is sokat segítettek, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy a kint tartózkodásunk alatt is teljes biztonságban érezhetjük magunkat mellettük.

P. P.: Több világbajnok is van a jelenlegi keretben, abszolút számíthatunk a segítségükre, nem csak játék terén. Ők már jártak világbajnokságo(ko)n, így az ott megszerzett versenytapasztalataikkal, hasznos tanácsokkal tudnak ellátni minket. Szerencsések vagyunk, hiszen sok segítséget kapunk minden játékostól, így azt gondolom remek felkészítésben lehetett részünk.

Hogyan értékelitek a felkészüléseteket? Egy világbajnokság elég nagy motiváció, ahhoz, hogy ebben a hidegben is nap, mint nap lázasan edzetek?

V. N.: Persze! Nagyon örülünk annak, hogy az off season-ben is az asztal mellé állhattunk, és a legrangosabb versenyre készülhettünk. Úgy mindig könnyebb a felkészülés, hogyha egy nagy cél elérése lebeg a szemünk előtt.

P. P.: Ahogy említettem, rengeteg segítségünk volt a felkészülés során, amiért nagyon hálásak vagyunk. Igyekeztük a legtöbbet kihozni ebből a felkészülési időszakból, motivációból egy pillanatig sem volt hiány. Azt gondolom egy világbajnokságnál nem kell nagyobb motiváció, hogy minden nap bemenjünk edzeni, így a bejárást sem teherként éltük meg, hiszen ott lebeg a cél a szemünk előtt.

undefined

Máris sok fiatalnak a példaképei vagytok, mi lenne az a gondolat vagy tanács számukra, amellyel motiválnátok őket arra, hogy érdemes ezt a sportágat választaniuk?

V. N.: Számomra ez a sport az álmaim megvalósítását, új célok és sikerek elérését tette lehetővé. Lehetőségem van világot látni, és mindeközben egy olyan sportot űzhetek, ami az életem főszereplőjévé vált.

P. P.: Ennek a sportágnak – szemben más sportokkal – nincs nagy múltja, de jövője annál inkább. Ezért megéri szerintem odaállni az asztalhoz nap, mint nap...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Magyar Teqball Szövetség / Blázsovics-Petri Zsófia /  

Fotók:

  • Freschli József  
  • Tóth Imre