Vissza

WCH’23 Team Hungary #Inside - Janicsek Zsanett

Janicsek Zsanett 2x-es világbajnok és Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok teqballozó.

2019-ben mutatkozott be a világbajnokságok történetében, hiszen ekkor debütált a vegyes páros kategória és Bányik Csabával sikerült a kijutás is. A budapesti nézősereg előtt a döntő igen, azonban a győzelem nem jött össze, Brazília vitte el a trófeát. A covid-19 után ismét megrendezésre került a világbajnokság, ezúttal Lengyelországban, Gliwice városában. A Janicsek & Bányik duó ismét a legjobbnak bizonyult a hazai környezetben és így lehetőségük adódott, hogy ismét megküzdjenek az aranyéremért. Az élet úgy hozta, hogy ismét egy brazil párosnál kellett jobban teljesíteni, ami ezúttal sikerült és a világbajnoki trófea magyar kézbe került. A tavalyi évben Zsani Vasas Leával az oldalán szerzett kvalifikációt női párosban és olyannyira jól sikerült a felkészülés, hogy a lányok világbajnoki címet ünnepelhettek Nürnbergben.

Vajon 2023 mit rejt Zsani számára?

undefined

2019, az év, amikor először sikerült kvalifikálnod magadat a világbajnokságra, mit jelentett számodra ez?

„2019 egy meghatározó év volt nem csak nekem, hanem a női szakág számára is, hiszen ekkor debütált a vegyespáros kategória, ezáltal az első olyan év, amikor mi nők is lehetőséget kaptunk arra, hogy megmérettessük magunkat. Sokáig vártam erre a pillanatra. Az előző vb-ken még csak kívülről szurkoltam a fiúknak, aztán nem sokkal később magam is válogatott lettem. Csodálatos érzés volt felvenni a címeres mezt, és hogy ezt hazai közönség, család és barátok előtt tehettem, még szebbé varázsolta az élményt. Azóta minden évben ez a legfőbb célom, bekerülni a válogatottba.”

undefined

Ez lesz a 4. világbajnokságod. Ha egyet kiemelhetnél melyik vb lenne az?

„Nehéz kiválasztani egyet, mindegyiknek megvan a maga szépsége az odáig vezető út miatt, bárhogy is alakult a végeredmény. Mégis, ha meg kellene jelölnöm egyet, akkor az a 2021-es gliwicei vb. Ott lettem először világbajnok, Bányik Csabi oldalán. Szerintem ez a pillanat minden bajnoknak egy különleges, életre szóló emlék.”

undefined

Páros kategóriában szinte minden lehetséges címet begyűjtöttél, ezért is döntöttél úgy, hogy idén az egyéni számban is szeretnéd megmutatni magadat?

„Abszolút! Nagyon szép eredményeket sikerült elérnem a ’csodás párjaimmal’, azonban a kiemelkedő egyéni siker még várat magára. Éppen ezért hajtott a vágy, hogy megmutassam mire lehetek képes egyedül a pályán. Szeretném megcsinálni azt, ami eddig még senkinek sem sikerült a sportág történelmében.”

undefined

Miben volt más az idei kvalifikációs sorozat számodra, mint a korábbi években?

„Minden évben egy kicsit más a kvalifikáció lebonyolítása, az idei három fordulós egy jó megoldásnak bizonyult. Ahogy tavaly, idén év elején is el kellett döntenem magamban melyik kategóriákban indulok. A döntés sosem könnyű számomra. Fura volt idén először kívülállóként végignézni a vegyes párosok harcát, és egyedül asztalhoz állni. Ebben biztos, hogy más volt, mint a korábbi években.”

A kvalifikáció mely állomása volt számodra a legmeghatározóbb?

„Egyértelműen az utolsó. Mindkét kategóriámban nyitott, egyéniben ráadásul háromesélyes volt a kijutás sorsa. A nyomás nagy volt, azonban próbáltam ezt pozitív irányba fordítani és lehetőségként gondolni rá, mindkettő meglehet egy hétvége alatt. Sajnos csak az egyik sikerült, de évről évre erősödik a hazai mezőny, így nagyon örülök, hogy ott lehetek idén is a VB-n.”

undefined

Ebben az évben elhagyja Európát a világbajnokság. Mit jelent számodra egy thaiföldi vb? Ismerős arcok, de idegen környezet.

„Szerintem nagyon jót tesz a sportágnak ha Európán kívül is rendeznek világversenyeket, ráadásul a rendező ország magas színvonalat képvisel, így nagy érdeklődésre számítok. Nekünk pedig fel kell készülni, hogy nem feltétlen mellettünk áll majd a közönség, ebből is lehet erőt meríteni.”

Milyen célokkal indulsz Bangkokban? Milyen mezőnyre számítasz?

Bár a kategória új, a céljaim változatlanok. Szeretném kihozni magamból a maximumot. Szeretném ha a teljesítményemen tükröződne az a munka, amit beleraktam a felkészülésbe. Erős mezőnyre számítok, szinte bárki tud meglepetést okozni. Hiszek benne, hogy mindennek megvan a maga ideje, meglátjuk mit tartogat számomra Bangkok.

undefined

Ha egyetlen dolgot emelhetnél ki az erősségeid közül, akkor mi lenne az?

„A védekezésemet említeném, talán ez volt az első amit sikerült magas szintre fejlesztenem. De folyamatosan próbálok a játék minden elemében fejlődni, bízom benne, hogy egyszer eljutok oda, hogy nem tudok majd választani.”

Mit üzennél a vb szempontjából újonc csapattársaidnak? Milyen tanácsot adnál nekik?

„Élvezzék minden pillanatát a versenynek, a pályán és azon kívül egyaránt! Nagy utat tettek meg amíg elértek ide, így büszkén viseljék a címeres mezt. A téthelyzet esetleges negatív hatásait pedig fordítsák pozitívvá, nem mindenkinek adatik meg, hogy bajnokesélyesként léphet asztalhoz. Ez már alapból egy kiváltság, legyen öröm a téthelyzet.”

undefined

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Magyar Teqball Szövetség / Blázsovics-Petri Zsófia /  

Fotók:

  • Freschli József  
  • Tóth Imre 
  • Teqball- Média