Vissza

WCH’23 Team Hungary #Inside - Blázsovics Ádám

Blázsovics Ádám 4x-es világbajnok, tízszeres magyar bajnok és többszörös nemzetközi torna győztes teqballozó.

Ő az egyetlen magyar sportoló, aki az eddigi évek összes világbajnokságán szerepelt és nem is akárhogy. A sportág történetének első világbajnokságán 2017-ben a szabályok szerint egy nemzetből akár több játékos is kvalifikálhatta magát egy kategóriában, így alakult, hogy Blázsovics Ádám és Szolga Máté is képviselhették hazánkat egyéni kategóriában. Az élet úgy hozta, hogy a két magyar vívta a döntő csatát, amely csatából Ádám került ki győztesen, ezzel megszerezve a sportág legelső egyéni világbajnoki címét. A FITEQ döntése alapján a 2018-as Teqball Világbajnokságra egy nemzetből minden kategóriában csak egy sportoló képviselhette hazáját, valamint egy sportoló csak egyetlen kategóriát választhatott. Blázsovics ekkor társára való tekintettel lemondott az egyéni kategóriáról, melynek egyértelmű esélyese volt és a páros számot választotta. A franciaországi Reims városában a Bányik & Blázsovics duó hosszú nemzetközi győzelmi széria után a vb döntőben legyőzőre talált, a mostanra már 3x-os világbajnok szerb Mitro & Marojevic személyében.

A 2019-es év Blázsovicsnak elsöprő sikert hozott, hiszen mind egyéniben, mind párosban Bányik Csabával az oldalán világbajnoki címet ünnepelhetett. A covid-19 miatt sajnos a 2020-as évben vb híján maradtunk, ám itthon elkezdődött a 2021-es vb-re történő kvalifikáció, amely újabb világbajnoki szereplést eredményezett, egyéniben és páros számokban egyaránt. A 2017-es, majd 2019-es egyéni siker után Blázsovics ismét megállíthatatlannak bizonyult és 3. alkalommal ünnepelhetett a dobogó tetején, párosban ezen a vb-n egy bronzérmet gyűjtöttek be Csabával.

2022-ben Németország adott otthon az újabb világbajnokságnak. Ez az év tele volt változásokkal, amely érintette a kvalifikációt is, hiszen Ádám Bakó Ádámmal az oldalán szerzett kvótát férfi párosban az egyéni kvótája mellé. Ebben az évben nem sikerült a dobogó legfelső fokára állnia egyik számban sem, hiszen egyéniben egy bronz-, párosban pedig egy ezüstéremmel gazdagodott a gyűjtemény.

Bangkokban férfi egyéni kategóriában láthatjuk és minden bizonnyal meg fog tenni mindent az újabb cím hódításért. 

undefined

Melyik világbajnokság volt számodra a legkülönlegesebb?

Két világbajnokságot emelnék ki. Az első világbajnokság azért volt különleges, mert a nevében is benne van, hogy ELSŐ. Nagyon boldog voltam, hogy én képviselhettem hazámat egyéni kategóriában, ráadásul mindezt magyar közönség, sőt a családom előtt. Ennek a megkoronázása már csak az volt, hogy meg is tudtam nyerni. Ezzel a sportág első világbajnoka lettem a kategóriában, amit nem mondhat el mindenki magáról. A másik világbajnokság a 2019-es. Szintén Magyarország a helyszín. Ebben az évben sikerült az egyéni mellé bezsebelnem egy páros kategóriát is Bányik Csabával az oldalamon. A 2018-as reims-i világbajnokság után sikerült a szerb riválisoknak visszavágni és ez pozitív visszajelzést adott nekünk, hogy jó irányba haladunk. Összességében ez a kettő VB volt számomra a legjobb.

undefined

A 4 világbajnoki címed közül egyet szereztél párosban, milyen osztozni valakivel a dicsőségben?

Bányik Csabi nem csak a csapattársam (volt), de a barátom is, így vállvetve küzdöttünk azért, amit előtte évben elvettek tőlünk. Nagyon sokat dolgoztunk együtt, rengeteg időt töltöttünk a TF tornatermeiben, hogy csiszoljuk a technikánkat és dolgozzunk a taktikánkon. Őszintén örültem neki, mikor meg tudtuk nyerni a Vb-t, úgy gondoltam neki is kijár már, hiszen annyi időt és energiát fektetett bele.

undefined

Három egyéni világbajnoki cím, önmagáért beszél…, de mégis mit gondolsz minek köszönheted leginkább a sikereidet?  

Őszinte leszek: kezdetben jókor voltam jó helyen. Amikor felvettek a Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre és megkezdtem a tanulmányaimat szemben találtam magam az asztallal. Nagyon megtetszett, szerelem volt első látásra. Tanulmányaimat összegyúrva pár barátommal edzéseket raktunk össze, nem csak játszottunk. Ennek köszönhetem a gyors fejlődésemet. Nagyon sok energia és áldozat kellett ahhoz, hogy végül megfelelőre csiszoljam a technikámat, és mindenki előtt járjak a kijelölt úton. Természetesen a családom és barátnőm, mára már a feleségem- hite és önfeláldozó támogatása nagyon sokat tett hozzá a munkámhoz. Ha nem hittek volna bennem és a teqballban, akkor ma nem itt tartanék.

Öt világbajnoksággal a hátad mögött a magyar delegáció legtapasztaltabb versenyzője vagy. Miben tud újat nyújtani számodra egy Európán kívüli rendezés?

Természetesen mindig vannak meglepetések. Minden VB-ről van ilyen emlékem. Ezért is készülök úgy, hogy lesz újdonság. Hogy valami konkrétumot is mondjak: a klíma, kinti versenyzés, új játékosok és stílusok. Próbálok mindenből tanulni és a lehető legfelkészültebben venni az új akadályokat. Kíváncsi vagyok arra is, hogy a sportág miként tud helyt állni és mennyire lesz népszerűbb a játék Thaiföldön, illetve a környező ázsiai országokban.

Az idei világbajnoki kvalifikációt 100 %-os teljesítménnyel nyerted meg a nem titkoltan kedvenc kategóriádban. Mégis volt-e olyan pillanat, amikor nem tűnt olyan egyszerűnek ez a kijutás?

Természetesen... A második forduló negyeddöntője közben nagyon szenvedtem, iszonyatosan rossz napot fogtam ki, fáradtnak és túledzettnek éreztem magam. Borzasztóan játszottam, míg ellenfelem, Cséri Soma folyamatosan sorozott a nem mindennapi ütéseivel. Nem volt egyszerű, talán a rutinommal és a fejemben lévő gondolatok rendezésével tudtam átlendülni és megnyerni végül a meccset. Ezen kívül a két játékos, aki mellettem még döntőbe jutott nem véletlen került oda, tehát ott is fel kellett kötnöm a gatyát.

undefined

Mit gondolsz az egyre erősödő magyar mezőnyről? Kiben látod akár a jövő világbajnokait?

Úgy gondolom, hogy vannak közöttünk már most olyan junior játékosok, akikből világbajnokok válhatnak a megfelelő hozzáállással és kitartással. Az erősödő magyar mezőny mindig kihívást jelent és egyben lehetőséget is. A folyamatos fejlődés elengedhetetlen, élsportolóként kötelességemnek érzem a fejlődést, nekem ez a munkám, ezen a területen kell mindig újat mutatnom, kreatívnak lennem, másoktól tanulnom, hogy továbbra is az élen járjak. Magyarországon ez különösen igaz. Nagyon sok jó játékos van, aki egy Vb-n a top 8-ba jutna, ezért szokás még mindig azt mondani, hogy sokszor nehezebb Magyarországról kijutni, mint egy világbajnokságot megnyerni.

Thaiföldön egyetlen kategóriára kell fókuszálnod, milyen érzésekkel utazol ki? Mire számítasz?

Kettős érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban: az egyik, hogy kicsit bánt, hogy idén nem jutottam ki két kategóriában, hiszen mindig öröm minél többet játszani. Ami viszont pozitívum, hogy a számomra kedves kategóriában, egyéniben képviselhetem hazámat. Nyilván egyszerűbb csak egy kategóriára fókuszálni és készülni. Nagyon nagy reményekkel megyek ki, igyekszem a tőlem telhető legjobb formát hozni. A mezőny nem csak itthon, hanem globálisan is nagyon gyorsan fejlődik, ezért mindenképp erős ellenfelekre számítok. Muszáj a jelenben lennem, nem gondolhatok semmi másra csak a versenyzésre és a labdára.

Bár minden sportolónak a legnagyobb célja a végső győzelem, de mégis, ha az érzelmek tengerére tereljük a szót, mit vársz önmagadtól a 6. világbajnokságodon?

Az érzés mindenképp pozitív, az, hogy kint vagyok a világbajnokságon már most önbizalmat ad. Próbálom kihasználni minden egyes pillanatát, élvezni a meccseket és együtt tölteni a csapattal a napokat. Természetesen, ahogy a kérdésben is benne van a végső cél az első hely. Érzelmileg úgy gondolom stabil vagyok, sok mindenen mentem keresztül mind a pályán, mind azon kívül, ezért úgy gondolom, hogy egyaránt jól kezelem a vereséget és a győzelmet is. Kíváncsian várom, mit hoz a VB és a jövő év. 

Ha már a jövőről beszélünk ... Meddig láthatjuk még Blázsovics Ádámot a teqball asztalnál?

Forever. :)

undefined

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Magyar Teqball Szövetség / Blázsovics-Petri Zsófia /  

Fotók:

  • Freschli József  
  • Tóth Imre 
  • Teqball- Média