Vissza

WCH’23 Team Hungary #Inside - Bányik Csaba és Katz Balázs

Bányik Csaba 2x-es világbajnok, Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok és nemzetközi torna győztes teqballozó. Katz Balázs 2x-es Európa-bajnok, magyar bajnok és többszörös nemzetközi torna győztes teqballozó.

Bányik Csaba 2018-ban debütált a teqball világbajnokságok történetében és egyből egy ezüstéremig jutott Blázsovics Ádám oldalán. A Blázsovics & Bányik kettős nagyjából 1 évig uralta a nemzetközi terepet, amikor 2018-ban feltűnt a mostanra már 3x-os világbajnok szerb duó. Bányik 2019-ben megszerezte első világbajnoki címét Blázsovics Ádámmal, amikor is hazai közönség előtt sikerült visszavágniuk a szerbeknek a 2018-as vereségért, valamint ekkor az újdonságként elindított vegyes páros kategóriában egy ezüstérmet is sikerült bezsebelnie Janicsek Zsanettel. A következő diadal 2021-ben érte, amikor Zsanettel felértek a kategória csúcsára Gliwicében, maguk mögé taszítva Brazíliát. Blázsoviccsal ezen a vb-n egy bronzérmet is sikerült elhozniuk.

A tavalyi világbajnokságon Csabát nem láthattuk, ami nagy hiányosságot hagyott a teqball világban, ám az idei évben a magyar delegáció egyetlen tagja, aki két kategóriát is képvisel.

Katz Balázs felfelé ívelő karrierje egyértelműen 2022-től számítandó, amikor is Bányik Csabával összeálltak és gyakorlatilag felszántották a teqballvilágot. A sportág világeseményeit tekintve a nyári Európa Játékok és egyben Európa-bajnokság alkalmával Vasas Leával vegyes párosban megszerezték a magyar delegáció első aranyérmét, amelyet követett a Bányikkal aratott férfi páros siker.

Az idei év egyértelműen a Bányik Csaba & Katz Balázs kettős éve volt. A nyáron Európa-bajnoki címet szerző duó ugyanis egész évben csak két alkalommal talált legyőzőre, ez azt jelenti, hogy 73 nemzetközi mérkőzésből 71 alkalommal kerültek ki győztesen.

Az idei világbajnokság abszolút favoritjairól beszélhetünk tehát a férfi páros kategóriában.

undefined

Mit jelent számotokra Magyarországot képviselni egy világeseményen? Milyen érzés a dobogó tetején hallgatni a magyar himnuszt?

Bányik Csaba: Az Európa Játékokon már volt szerencsénk Magyarországot közösen képviselni és a himnuszt hallgatni a dobogó tetején. Az nagyon megható érzés volt számunkra.

undefined

Ugorjunk csak vissza az időben… hosszú utat tettetek meg a világbajnoki kvalifikációig. Hogyan készültetek a 3 fordulós, világbajnoki kvalifikációt nyújtó eseménysorozatra? Mit vártatok magatoktól és mire számítottatok előzetesen?

Katz Balázs: Tudtuk, hogy nagyon nehéz mérkőzések fognak várni ránk. És egy magyar kvalifikációs versenyt néha nehezebb megynerni mint egy világbajnokságot. A Bakó-Odnoga párossal nagyon meggyűlt a bajunk, ők biztos vagyok benne, hogy (reméljük velünk együtt) a világ 3 legjobb férfi párosában benne vannak.

undefined

Csabi már rutinos világbajnoki résztvevő, ám Balázs újoncként van jelen a világbajnoki keretben. Mit jelent számotokra a világbajnoki részvétel?

K. B.: Az országot képviselni mindig megtisztelő. Reméljük legalább olyan sikeresen fogjuk viselni a címeres mezt mint az Európa Játékokon.

Az idei évben gyakorlatilag rólatok szólt a férfi páros kategória. Ezt nyomásként élitek meg vagy motivációt jelent a világbajnokságra nézve?

B. Cs.: Nem érzünk nyomást. Szeretnénk világbajnoki címmel és a világranglista első két helyével megkoronázni ezt az évet.

Nyújthat-e újdonságot a sportág legnívósabb eseménye, amely most elhagyja Európát? Mit jelent ez a mezőny tekintetében?

K. B.: A fő ellenfeleink a vb-helyszínétől függetlenek. Szerbia, Lengyelország, Thaiföld, Románia, Brazília és USA legjobbjaitól várjuk a legnagyobb ellenállást.

undefined

A cél egyértelmű, de mit vártok magatoktól? Mikor lennétek elégedettek a világbajnoki szereplésetekkel?

B. Cs.: Csak az első hellyel lennénk elégedettek.

Mit gondoltok az idei magyar válogatottról? Milyen az összhang a csapattársaitokkal?

K. B.: Nagyon jó csapat alakult ki. Minden válogatott edzésen jó volt a hangulat és mindenki nagyon motivált.

undefined

Kicsit szaladjunk előre… Hogy és hol látjátok magatokat 10 év múlva? Vannak terveitek a sportággal?

B. Cs.: Reméljük, hogy végül bekerül majd a sportág a 2028-as olimpia programjába és már 5 év múlva olimpikonok lehetünk, ha valamiért ez mégsem jönne össze akkor 2032-ben Brisbaneben mindenképpen szeretnénk ott lenni. Addigra biztosan olimpiai sportág lesz a teqball.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Magyar Teqball Szövetség / Blázsovics-Petri Zsófia /  

Fotók:

  • Freschli József  
  • Tóth Imre