Vissza

Vietnámban is letették névjegyüket a magyarok

Az elmúlt hétvégén folytatódott az 1 év után idén újra visszatérő World Series versenysorozat, amelynek első állomását Madridban rendezték. A második állomás házigazdája Vietnám volt, amely egy újabb mérföldkő a sportág életében, hiszen korábban az ország még nem rendezett tornát, valamint a World Series is első alkalommal hódította meg Ázsiát. 

undefined

A Quy Nhon-ban rendezett versenyen néhány kivétellel a teqball valamennyi világklasszisa jelen volt. Érkeztek a tornára Európától kezdve Dél-Amerikán át Afrikáig sportolók. Magyarországot többszörös világ- és Európa-bajnokaink, nemzetközi tornagyőzteseink képviselték, akik 3 kategóriában mutathatták meg csúcsformájukat.

A játékosoknak ezúttal outdoor körülmények között kellett helytállniuk, hiszen az versenynek a csodálatos quy nhon-i tengerpart szolgált helyszínéül és bár szinte testközelből érezhették a tengert, a pályán meg kellett küzdeniük a tomboló hőséggel és a sokszor rendkívül nagy széllökésekkel.

A torna a vegyes páros kategóriával startolt el június 6-án. Tornafavoritként indult a világbajnoki bronzérmes Ács Krisztina & Bányik Csaba kettős, akik Madridban felértek a csúcsra, valamint a madridi ezüstérmes Kota Gabriella & Katz Balázs duó, akik számtalan nemzetközi bajnoki címmel rendelkeznek már.

Mindkét duó gond nélkül jutott a negyeddöntőbe, ahol Kotáéknak Lengyelország mixével, Ácséknak pedig Thaiföld kiválóságaival kellett összecsapniuk a vasárnapi elődöntőért. Előbbiek lehengerlő játékkal múlták felül ellenfelüket, míg az Ács/Bányik kettősnek a Madridból már jól ismert thai duóval (Seesawad/Wapisiri) meggyűlt a baja, ám végül 12:11, 12:11-es szettgyőzelmekkel túljutottak rajtuk. A Rába ETO párosai tehát egymás ellen készülhettek az elődöntőre.  

undefined

A férfiak egyéni számában 31 sportoló küzdött meg a bajnoki címért, köztük 4x-es világbajnokunk Blázsovics Ádám (Reac Teqball) és Odnoga Mátyás (STEQERZ).

Odnogának nem volt könnyű dolga, hiszen már a csoportmeccsek alatt összekerült a jelenlegi világranglista éllovas Györgydeák Aporral, akit nem sikerült megfékezni ezúttal sem.

undefined

Blázsovics szépen vette a csoportkörök akadályait, majd a legjobb 16 között a lengyel Bartlomiej Franczuk sem tudott megálljt parancsolni neki. A negyeddöntőben a francia Lionel Beyer várt rá. A franciával vívott mérkőzés 1. szettjében Blázsovics diadalmaskodott, de a második menetben Beyer kellemetlen szerváival 8:4-re elhúzott, amikor megérkezett a vietnámi felhőszakadás, amely egyben a torna aznapi befejezését is jelentette, hiszen a pálya alkalmatlanná vált a játékra. A FITEQ hivatalosan is bejelentette, hogy a félbeszakadt mérkőzéseket másnap reggel fogják folytatni.

Másnap Beyer érvényesíteni tudta előző nap megkezdett játékát és megnyerte a 2. szettet, így következhetett a döntő összecsapás, amelyet azonban Blázsovics határozott fellépéssel,12:3-nál zárt le.

undefined

A szombat reggelre átcsúsztatott egyéni mérkőzések után megkezdődött a királykategóriaként is emlegetett férfi páros szám is, ahol a világ- és Európa-bajnok Bányik Csaba & Katz Balázs (Rába ETO) kettősnek, az Odnoga Mátyás & Bakó Ádám (STEQERZ) duónak, valamint az egyéni specialistákként ismert Blázsovics Ádám & Györgydeák Apor (Góbék Teqball Team) összeállításnak szurkolhattunk.

undefined

Mindhárom duó dominált a csoportjában és haladt a végső cél felé. A negyeddöntőben kezdett igazán felforrósodni a hangulat, ahol már magyar rangadót is rendeztek, hiszen a Bakó/Odnoga és Bányik/Katz kettős csapott össze az elődöntőért az egyik ágon, a másik ágon pedig Blázsovicsék néztek szembe a Grondin/Franczuk alakulattal. Előbbiek párharcából a Madridban alulmaradt Bakó/Odnoga kettős jött ki győztesen, ezzel visszavágva a legutóbbi vereségért az aktuális világbajnokoknak. A másik oldalon a Blázsovics/Györgydeák duó egy egyértelmű 2 szettes győzelemmel biztosította a helyét a másnapi elődöntőben.

undefined

A torna zárónapja az elődöntőkkel kezdődött. Helyi idő szerint 9 órától csapott össze a győriek két klasszis együttese, amely csata végén Bányikék folytathatták a küzdelmet a trófeáért (12:7, 12:8), így Koták bronzzal távoztak.

undefined

A sort Blázsovics folytatta, aki a thai Tipwonggal küzdött meg. Blázsovicsnak ezúttal lehetősége adódott visszavágni a Madridban elszenvedett vereségért és ezt meg is tudta tenni, hiszen a 3 szettes mérkőzés döntő szettjében 12:7-tel le tudta zárni a találkozót. Magyar szempontból a legszomorúbban a királykategória elődöntői sikerültek, hiszen mindkét magyar duónk alulmaradt a döntőért folytatott csatában. Bakó Ádámék egy szinte megnyert mérkőzésből végül vesztesen jöttek ki a világbajnoki bronzérmes thaiokkal szemben (10:12, 12:9, 16:14). A másik ágon sem jött össze a bravúr Blázsovicséknak, akik talán az egyéni elődöntők megvívását követően nem tudtak plusz energiákat mozgósítani a Thaosiri/Chanliang thai duóval szemben, így végül mindkét együttes egy bronzéremmel gyarapította éremgyűjteményét.

undefined

Délután megkezdődtek a 4 napos szupertorna utolsó összecsapásai, a kategóriák döntői. Elsőként a vegyes párosok csaptak össze. A világbajnok Wongkhamchan/Dejaroen és az Ács/Bányik duó találkozón a közönség hatalmas üdvrivalgással fogadta a mindkét oldalon bemutatott hatalmas lecsapásokat. Bányikék Madrid után ismét lehengerelték a thaiokat és újabb World Series győzelmet ünnepelhettek.

undefined

A férfi egyéni döntőben újra összejött a sokak által várt Blázsovics vs. Györgydeák összecsapás. A kategóriában 3x-os világbajnoki címmel rendelkező Blázsovicstól talán mondhatjuk, hogy rég nem látott szenzációs játékot láthattunk a fináléban, amelynek megnyerésétől nem nagy túlzás azt mondani, hogy egy hajszál választotta el, ám a székely világelső Madrid után Vietnámban is diadalmaskodni tudott (12:10, 7:12, 12:9).

undefined

Férfi párosban a Dejaroen/Tipwong kettős győzedelmeskedett honfitársai felett. A torna legjobb női játékosa Suphawadi Wongkhamchan, a legjobb férfi játékosnak járó elismerést pedig a nigériai Victor Ademoye Oyemade vehette át.

A következő megmérettetésre a hétvégén kerül sor, hiszen a MOL Országos Teqball Bajnokság záró fordulója Győrben kerül megrendezésre június 15-16-án a Városi Egyetemi Csarnokban. Az eseményen eldől, hogy kik fogják képviselni hazánkat a 2024-es Teqball Világbajnokságon.  

Érdemes ellátogatni! 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Magyar Teqball Szövetség / Blázsovics-Petri Zsófia /  

Fotók:Teqball-Flickr