Vissza

Taroltak a magyarok Szkopjében

Elkezdődött a FITEQ (Nemzetközi Teqball Szövetség) történelmi éve az észak-macedóniai Szkopjéban a szezon első versenyével, ahol Európa legjobb teqballozói mérkőztek meg egymással a (Európa Játékok) Krakkó felé vezető úton, és tizenöt éremből tizenegyet magyar sportolóink zsebeltek be.

Női egyéniben a világranglistán 10. helyezett Janicsek Zsanett jutott a döntőbe, miután a negyeddöntőben csappattársával, Ács Krisztinával (2:1), az elődöntőben pedig Nagy Boglárkával (2:0) szemben diadalmaskodott. A túloldalon a világranglista 32. helyén álló Kota Gabriella is bejutott a döntőbe a Világranglista éllovas Izsák Anna ellen (2:1).

Az aranymeccsen Kota mindössze egy ponttal nyerte az első szettet. Bár a második szett elején dominált, és néggyel is ment, Janicsek egy időkérés után visszavágott és 6:6-nál egyenlített. Több apró hibával fej-fej mellett folytatták az ellenfelek, de végül Janicsek húzta be a szettet, miután Kota elkezdett kínlódni a bokájával. Bár Kota visszatért a döntő szettbe, nem tudta megszerezni pályafutása legjobb eredményét a European Teqball Tour Szkopje megnyerésével, mivel Janicsek gyorsan hatpontos előnyre tett szert, és onnantól nem volt megállás számára. Ezzel a győzelemmel ott folytatta útját, ahol 2022-ben abbahagyta, hiszen a kvalifikáció 1. állomásán Budapesten is győzött.

„Nagyon erős ellenfeleim voltak a kieséses szakaszban, így a sorsolás során nem volt velem a szerencse, de nagyon boldog vagyok, hogy nyertem, mert idén szeretnék főleg az egyénire koncentrálni, és ebben a kategóriában is ki szeretnék jutni a világbajnokságra."

– mondta Janicsek a döntő után.

Női egyéni - döntő

Kota Gabriella (Phoenix Teqball Academy SE) vs. Janicsek Zsanett (Phoenix Teqball Academy SE) 1:2 (12:11, 10:12, 4:12)

Izsák Anna (Puskás Akadémia) a bronzmeccset nyerte meg Nagy Boglárka (Halmozó-Steqerz Teqball Club) ellen (2:1), ami azt jelentette, hogy az első négy helyet a magyarok szerezték meg.

undefined

A férfi egyéni fináléban a 2022-ben világbajnoki címet szerző Györgydeák Apor csapott össze a négyszeres világbajnok Blázsovics Ádámmal. Györgydeák magabiztosan jutott tovább a csoportból, majd az egyenes kieséses szakaszból, míg a négyszeres világbajnok Blázsovics szintén ereje teljében és szettveszteség nélkül ment az aranymeccsre. Az abszolút világklasszis összecsapáson a rekordbajnok kezdett jobban, de a nürnbergi győztes visszavágott, és 8:8-nál egyenlített, ám Blázsovics egy nagy ütéssel bevette az első szettet. Györgydeák a másodikban nagy kontratámadásokkal esélyt sem adott, így a riválisok döntő szettre készülhettek. A Phoenix játékosa erős adogatásait kihasználva több pontot szerzett ászokkal, de 7:7-nél Györgydeák egyenlített, 'Blazsó' pedig remek alkalommal kért időt, hogy erőt merítsen és végül megtörje a jelenlegi címvédő lendületét.

„Az elmúlt hónapban rengeteget edzettem, így kellő önbizalmat szereztem a tornára, ez segített. Annak külön örülök, hogy a vb-n elvesztett elődöntőért ezúttal vissza tudtam vágni Duszak-nak, erre azóta vártam. Arról nem is beszélve, hogy a taktikám, hogy agresszívabb legyek az adogatásoknál, jól működött. Ez a torna az idei szezon céljaim szempontjából tökéletes kezdet volt, továbbra is arra fogok törekedni, hogy minden versenyen a dobogón végezzek.” – osztotta meg boldogságát Blázsovics a döntő után.

A bronzéremért Bányik Csaba (Phoenix Teqball Academy SE) a lengyel Adrian Duszak ellen játszott, és két szoros szettel nyert (2:0). A torna egyik legnagyobb meglepetést Lionel Beyer (FRA) okozta, aki az észak-macedóniai fővárosi esemény előtt a világranglista 36. helyén állt, és a 16 között kiütötte a Kovácsfi Barnát (VR25), majd továbbjutott Csereklye Martin (VR9) ellen. 

Férfi egyéni - döntő:

Györgydeák Apor (Góbék Teqball Team) – Blázsovics Ádám (Phoenix Teqball Academy SE) 1:2 (11:12, 12-6, 10:12)

undefined

Ismerős arcok tértek vissza a tabellára a női páros döntőjében, hiszen a Janicsek/Vasas duó az Ács/Kota kettőssel találkozott. A nők között jól kirajzolódott a magyarok dominanciája, egyéniben és párosban is minden érmet elhoztunk.

Miután Kota az egyéni döntőben megsérült, párja, Ács is orvosi ellátásra szorult az első szettben. A mérkőzés folytatódásával fej-fej mellett haladtak a párosok, de Janicsek/Vasas két kivédett szettponttal megszerezte az első szettet. Hosszas labdamenetek folytak az ellenfelek között, de a 2022-es világbajnok és világranglista-vezető páros ismét megnyerte ezt a szoros szettet és megszerezte a 2. állomás bajnoki címét.

„Tökéletesen kiegészítjük egymást, kulcsunk az, hogy a pályán kívül is nagyon jó a kapcsolatunk. Mivel a női párosok között mi vagyunk a címvédők és a Világranglista éllovasok, szeretnénk a teljesítményünket a legmagasabb szinten tartani. Bár ez a verseny januárban volt, még nem éreztük magunkat késznek a két aranyéremmel, azt mondhatom, hogy egy nagyszerű szezon előtt állunk Leával” – foglalta össze tapasztalatait Janicsek a női páros diadal után.

Női páros - döntő

Vasas Lea (Agroméra Teqball Academy) & Janicsek Zsanett (Phoenix Teqball Academy SE) vs. Ács Krisztina & Kota Gabriella (Phoenix Teqball Academy SE) 2:0 (12:11, 12:9)

A bronzéremért Péchy Petra és Vicsek Nóra (Halmozó-Steqerz Teqball Club) küzdhetett a székely Dakó Katalin & Barabasi Kinga kettőssel (ROU), a végeredmény 2:0 a STEQERZ-ös lányoknak.

undefined

Vasas öt perccel később Bakó Ádám mellé állt a vegyes páros döntőjében, a francia Amelie Julian és Hugo Rabeux páros ellen. A kieséses szakaszban egyik pár sem vesztett szettet, de Bakó remek adogatásaival a döntő kezdő szettjében megváltozott a helyzet és a magyar csapat 1:0-ra vezetett. A következő fordulóban, hosszú és látványos menetekkel a fehér mezes duó a legmagasabb szinten tartotta a játékát, így még a francia csapat időkérése sem zavarta meg őket.

„Az erős kohéziónk alapot ad ahhoz, hogy mindig a csúcson teljesítsünk. Ha két arannyal kezdjük az évet, akkor a tökéletes úton haladunk, hogy még jobb eredményeket érjünk el, mint tavaly” – mondta Vasas. „Le voltam törve a férfi párosok után, de a vegyes mindig visszahozza a reményemet. Rengeteg erőfeszítést teszünk azért, hogy ott legyünk, ahol most tartunk, és Leával úgy érzem, semmi sem állíthat meg minket.” – igazolta Lea állításait Bakó.

A bronzérmet a szerb Maja Umicevic és Nikola Mitro szerezte meg három szoros szettben a steqerz-ös Vicsek Nóra és Odnoga Mátyás duó ellen.

Vegyes páros - döntő

Vasas Lea (Agroméra Teqball Academy) & Bakó Ádám (Halmozó-Steqerz Teqball Club) vs. Amelie Julian & Hugo Rabeux (FRA) 2:0 (12:6,12:10)

undefined

A férfi páros döntőjével ért véget a European Teqball Tour szkopje-i állomása. A háromszoros világbajnok Nikola Mitro és párja, a szerb Bogdan Marojevic vesztett szett nélkül tért vissza a férfi döntőbe, miután tavaly Nürnbergben megnyerték ezt a kategóriát. Bányik Csaba és Katz Balázs (Phoenix Teqball Academy SE) várt rájuk, de a címvédők nem álltak meg, és magabiztosan nyerték meg az első szettet. A Bányik & Katz kettős a második szett elején hatpontos előnyre tett szert, és hatalmas ütésekkel egyenlített 1:1-re.

Óriási volt a feszültség a felek között, többszöri csuszákkal és szerencsés érintésekkel tartották a lépést a szerbek a remekül adogató magyarokkal. Mitro és Marojevic sok elképesztő ütést mentett Bányik labdáiból és megszerezte a vezetést. A világbajnokok zsinórban szerzett négy pontját követően 7:3 volt az állás. Négy játszmalabda összekaparásával a mieink visszajöttek a meccsbe és 11:11-nél fej-fej mellett játszottak. Az utolsó rally-n Mitro adogatott, Katz megfogta a szervát és felkészítette Bányiknak egy újabb hatalmas csapásra, amit lehetetlen volt visszajátszani.

Ezzel a diadallal Bányik rekordjamég él, hiszen 2022 augusztusa óta veretlen férfi párosban. Azóta öt versenyen vett részt ebben a kategóriában és mindegyiket megnyerte.

„Folyamatosan arra kényszerítjük egymást, hogy fejlődjünk, ez hajt bennünket. A döntő szettben, miután 11:7-nél túléltünk négy-öt meccslabdát, kezdtük elhinni, hogy nyerhetünk.” – magyarázta Bányik. "Én jobban teljesítek a fogadásban és a felkészítésben, míg Csaba az adogatásokban és ütésekben erősebb, de ahhoz, hogy a legjobb legyél, folyamatosan fejlesztened kell a képességeidet, mi pedig ezt tesszük, így veretlenek maradhatunk." – tisztázta sikerük okát Katz.

Férfi páros - döntő

Nikola Mitro és Bogdan Marojevic (SRB) vs. Banyik Csaba és Katz Balázs (Phoenix Teqball Academy SE) 1:2 (12:7, 4:12,13:15)

A férfi egyéniben győztes Blázsovics és párja, Bakó Ádám nyert a bronzmérkőzésen Ilyés Szabolcs és a férfi az egyéniben ezüstérmes Györgydeák Apor ellen.

undefined

A következő Teqball eseményt, az USA Teqball Tour idei 2. állomását, Los Angelesben rendezik február 24. és 26. között.

A European Teqball Tour Skopje összes eredménye itt, a mérkőzések itt, és a képek pedig itt találhatóak.

Forrás: FITEQ (Nemzetközi Teqball Szövetség) / Fotók: FITEQ / Teqball Kft.