Vissza

NVESZ: Díjazták 2022 legjobbjait, köztünk sportágunk kiválóságait

A Nemzeti Versenysport Szövetség díjazta a nem olimpiai sportágak legjobbjait, csaknem 40 sportág 70 sportolóját a budapesti Hilton Hotelben megrendezett nagyszabású gálaünnepségen.

Hatodik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Versenysport-szövetség (NVESZ) az Év Sportolói díjátadó gálaünnepséget, amelyen 39 nem olimpiai sportág legjobbjainak 2022-es teljesítményét ismerték el.

Sportágunkban 2022-ben a Halmozó-Steqerz Teqball Club játékosa, Bakó Ádám és az Agroméra Teqball Academy játékosa, Vasas Lea lett a legjobb. Lea a 2022-es nürnbergi világbajnokságon női párosban és vegyes párosban (Bakó Ádám oldalán) szerzett világbajnoki első helyezést, míg Bakó Ádám vegyes párosban ünnepelhette karrierje első világbajnoki címét. 

undefined

Az esztendő főversenyén, a XI. Világjátékokon 11 arany-, 7 ezüst- és 9 bronzérmet szereztek sportolóink, a magyar csapat pedig a hatodik helyen végzett az éremtáblázaton. A tavalyi évben továbbá a nem olimpiai sportágak világbajnokságairól 53, az Európa-bajnokságokról 108 aranyéremmel térhettek haza a magyarok. A szabályok értelmében a tagszövetségek olyan sportolókat jelölhettek díjazottnak a Hilton Hotelben rendezett gálára, akik a felnőttek között vagy az utánpótlás legmagasabb szintjén világversenyen érmet szereztek.

„Nem lehetett könnyű dolga a jelöléssel és a díjak odaítélésével a megbízott szakembereknek, ugyanis tavaly kimagasló évet zártak a nem olimpiai sportágakban versenyző kiválóságaink – mondta beszédében Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta, Magyarország a sport területén továbbra is a legeredményesebb nemzetek közé tartozik a világon. – Az államtitkárságnak kiemelten fontos, hogy a nem olimpiai sportágak is a teljesítményüknek megfelelő támogatásban részesüljenek, ezért növeltük a forrást. A Nemzeti Versenysport-szövetségnek és tagszervezeteinek a korábbi 600 millió forintos keretösszeg helyett az idei évben 870 millió forintot biztosítunk.”

undefined

A Nemzeti Versenysport-szövetség elnöke, Mészáros János köszöntőjében kiemelte, korábban sosem szerepeltünk ilyen sikeresen a Világjátékokon, amelynek utolsó előtti versenynapján még az éremtáblázat második helyén állt a magyar csapat. Az egyesült államokbeli Birminghamben Senánszky Petra első sportolóként nyert két különböző sportágban aranyérmet, uszonyosúszásban, valamint vízi- és életmentésben is győzött.

undefined

„Az olimpiai és nem olimpiai sportágak között elsősorban nem eredményességben, hanem a feltételekben és a körülményekben van különbség – hangsúlyozta Senánszky Petra, akit a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség és a Magyar Búvár Szakszövetség is 2022 legjobb női sportolójának választott, úszásban pedig rajtkőre állt a budapesti vizes világbajnokságon. – Sűrű és sikeres év van mögöttem, három sportágban négy világversenyen indultam el, és mindegyiken érmet szereztem vagy egyéni csúcsot úsztam. Büszke vagyok rá, hogy két sportágban is megkaphattam az elismerést, ami megerősítést ad, hogy jó úton járok.”

Az ünnepségen összesen 69 sportoló vehetett át elismerést. A díjátadások között a tagszövetségek tehetséges versenyzői tartottak bemutatókat, és sportvezetők köszöntötték a jelenlévőket.

„Ismerjük a mondást: jó bornak is kell a cégér – hangsúlyozta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, aki a fogyatékos sportolóknak adott át díjakat. – Nem elég tisztában lenni a magyar sport értékeivel, dolgoznunk kell azon, hogy ezeket az értékeket minél többen megismerjék. A versenyzők nem csupán magukat és saját sportágukat, hanem a magyar sportot is képviselik, és jó hírét viszik a világban. Annak külön örülök, hogy évről évre a parasportolókat is kitüntetik a gálán, hiszen meghatározó szereplői a nem olimpiai sportágak világának is.”

A gála végén átadták a Dr. Leyrer Richárd sportvezetői díjat a Magyar Motorsport-szövetség elnökének, Hermann Henriknek, és bemutatták az NVESZ új könyvét, a 160 oldalas Világjátékok 2022 című kiadványt.

AZ ÉV SPORTOLÓI 2022

Férfiak: Andrea Silvestri (versenytánc), Asein Enahoro (erőemelés), Bakó Ádám (teqball), Bakó Péter (horgászat), Bali Dániel (torna), Barcza Bende (gó), Bauman Ádám (szkander), Berta András (modellezés), Bodor Péter (motorcsónak), Borbély András (darts), Bujdosó Zoltán (tájékozódási futás), Csala Tibor (parahorgászat), Farkas Bálint (kendo), Filóci Mihály (kung-fu), Fésű Lajos (kick-boksz), Fodor Ádám (lábtenisz), Fóti Gábor (golyósportok), Jászai Csongor (jet-ski), Keller Dávid (biliárd), Kiss Norbert (kamion), Kozák Ádám (sakk), Kövér Márton (kajak-kenu), Laczkó Krisztián (kutyasport), Lencsés Donát (dragbike), Mozsár István Alex (uszonyosúszás), Nyircsák József (testépítés), Pap Arnold (szumó), Simon Dániel (paraszkander), Sohajda Zoltán (dinamikus lövészet), Spéth Norbert (thai-boksz), Szabó Gyula (grappling), Szíjártó László (íjászat), Tadissi Yves Martial (karate), Takács Krisztián (vízi- és életmentés), Tóth Ferenc (műrepülés), Versegi Attila (gyorstávírászat), Zapletán Zsombor (teke)

Nők:  Arutyunján Mária (kungfu), Balogh Eszter (fitnesz), Boussebaa Aicha (karate), Elekes Enikő (szumó), Fonyódi Léna (pétanque), Györgyné Kereszt Piroska (íjászat), Hári Boglárka (teke), Hollósi Nikolett (dinamikus lövészet), Ihász Veronika (darts), Kákosy Olívia (parakarate), Kiszli Vanda (kajak-kenu), Kőváriné Ivánfi Brigitta (szkander), Máramarosi Rita (tájékozódási futás), Mazács Fanni (torna), Mészárosné Berta Erika (kutyasport), Mezei Nikolett (kick-boksz), Molnár Léna (gyorstávírászat), Nardelotti Ajsa (thai-boksz), Pocsai Rita (gó), Rácz Lili (golyósportok), Sarusi-Kiss Orsolya (modellezés), Senánszky Petra (uszonyosúszás, vízi- és életmentés), Szabó Ágnes (erőemelés), Tóth Alexa (ju-jitsu, grappling), Váradi Martina (versenytánc), Vasas Lea (teqball), Walter-Barna Diána (horgászat)

Csapat: Magyar paradarts-válogatott, sárkányhajó női small boat, ultimate frizbi U20-as csapat

Forrás: NSO / Fotók: NVESZ