Vissza

NVESZ Díjátadó Gála – 37 szövetség legjobbjai vehettek át elismerést

Díjazott a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)! A 62 szövetséget képviselő sportköztestület a Budapest Marriott Hotelben megtartott gáláján 37 szövetség 64 sportolója vehetett át díjat a 2023-ban nyújtott kiemelkedő sportteljesítményéért.

Sportágunk idei legjobbja a hölgyeknél Janizsek Zsanett, kétszeres világbajnok és Európa-bajnok, a férfiaknál pedig Katz Balázs világbajnok és kétszeres Európa-bajnok teqballozó.

undefined

undefined

Az NVESZ Év Sportolója díjra az egyes sportszövetségek jelölték a legsikeresebb versenyzőket. Ők valamennyien kimagasló eredményeket értek el a világ- és Európa-bajnokságokon, vagy éppen a Küzdősportok Világjátékán. A hagyományoknak megfelelően az NVESZ-gáláján adták át a dr. Leyrer Richárd díjat is. Ezúttal Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának elnöke és dr. Sándor Péter, a Magyar Motoros Vízisport Szövetség elnöke vehette át a sportvezetőknek adományozható rangos elismerést.

undefined

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntő beszédében méltatta az NVESZ-hez tartozó sportszövetségek eredményeit. „Az állami sportirányításnak kiemelten fontos a Nemzeti Versenysport Szövetség támogatása, hiszen a sportköztestület közel 100 ezer versenyzőt fog össze. Az NVESZ-re kiemelten számítunk, mert óriási bázissal rendelkezik. A Sportoló Nemzet Programunk miatt nagyon fontos, hogy mindenki tudjon választani magának olyan sportot, ami neki testhezálló, hiszen a sportirányítás célja, hogy itthon minél többeknek legyen élete része a sport. A sportolóknak rendszerint fontos a visszacsatolás. Az NVESZ-gála is egyfajta visszacsatolás az előző évről” – mondta az államtitkár.

undefined

Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke kiemelte, 2023-ban is eredményesek voltak az olimpián kívüli sportágak kiválóságai. „ A számtalan Vb és Eb mellett két világversenyt hadd emeljek ki: az egyik a Krakkóban és környékén megrendezett Európa Játékok, valamint a Küzdősportok Világjátéka. Előbbin 11 érmet szereztek az olimpián kívüli sportágak magyar képviselői, utóbbin pedig a részt vevő 120 ország közül Magyarország a 10. helyen végzett az éremtáblázaton.

undefined

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára úgy látja, hogy a MOB és az NVESZ eddig is szorosan együtt tudott működni, és ez a jövőben sem fog változni. „Már nem vagyunk ugyan egy irodában, de a sportbaráti kapcsolódás megmarad. Az, hogy milyen eredményesen tudnak együttműködni az olimpiai és a nem olimpiai sportágak, annak ékes bizonyítéka a nyári Európa Játékok volt.” – tette hozzá Fábián László.

undefined

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a sport folyamatosan változik. „Olyan sportágak honosodnak meg, amelyek korábban kuriózumnak számítottak. Ezért is fontos a Nemzeti Versenysport Szövetség tevékenysége, különös tekintettel arra, hogy a tagszövetségek is nagy hangsúlyt fektetnek a parasportolók versenyeztetésére” – mondta Szabó László. 

undefined

Dr. Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke a magyar sport egységességéről beszélt. „Ugyanúgy büszkék vagyunk arra a karatés Hárspataki Gáborra, aki olimpián végzett dobogósként, és lett vb-érmes már nem olimpiai sportág képviselőjeként Budapesten. De ott van az rg-s Pigniczki Fanni is, ő egymás után kétszer jutott ki az olimpiára, de gyűjtött be érmeket a nem olimpiai sportágak világversenyén, a Világjátékokon is. Mi ugyanúgy büszkék vagyunk az olimpián kívüli sportágak kiválóságaira, mint az olimpikonokra” – hangsúlyozta a SOSZ elnöke.

undefined

Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja is tartott köszöntőt, ebben méltatta a Nemzeti Versenysport Szövetséghez tartozó sportágakat és a sikeres versenyzőket, egyben bemutatta az NVESZ legújabb kiadványát.

A könyv taglalja a Küzdősportok Világjátékán eredményesen szerepelt magyar csapat sikereit, valamint bemutatja a sportköztestület tagszervezeteit. A 127 oldalas könyv a Küzdősportok Világjátéka 2023 címet kapta.

A díjazottak:

Kis-Horváth Luca - teke
Sziklási Tibor Levente - teke
Turai Krisztina - darts
Rucska József - darts
Kőváriné Ivánfi Brigitta - szkander
Simon Dániel – szkander
Donkó Patrik - szkander
Janicsek Zsanett - teqball
Katz Balázs - teqball
Rácz Lili - golyósportok
Feith Máté - ejtőernyőzés
Jászai Csongor - jet-ski
Máramarosi Rita - tájékozódási futó
Miháldinecz  Márkó - motorcsónak
Lencsés Donát Dániel - motorsport
Lepsényi Boglárka - lábtenisz
Koltai Marcell Gergely - lábtenisz
Fejér Fruzsina - aerobik
Lőcsei Zoltán - aerobik
Salamon Erika - fekvenyomó
Enahoro Asein - erőemelő
Szebenyi Gergő Márk - erőemelő
Karikó Brigitta - fitness
Kiszli Vanda - kajak-kenu
Kövér Márton - kajak-kenu
Kiss Péter Pál - kajak-kenu
Teresa Crisley Cordeiro De Souza  - ju-jitsu
Süle Szilárd - ju-jitsu
Busa Andrea - kick-box
Fésű Lajos - kick-box
Korok Fatima -búvár
Kiss Nándor - búvár
Csillag László - horgász
Váradi Martina - tánc
Andrea Silvestri - tánc
Szmolka Nikoletta Renáta - grappling
Tóth Zoltán - grappling
Elekes Enikő - szumó
Buzás Patrik - szumó
Vágner Lara - dinamikus lövészet
Dr. Gombos László - dinamikus lövészet
Karádi Adél - jodo
Bota Norbert - iaido
Hárspataki Gábor - karate
Kákosy Olívia - karate
Székely Anna - muaythai
Kurdy István - muaythai
Simon Viktória - kung-fu
Nitas László Olivér - kung-fu
Varga Viktor - pétanque
Ugrai Panna - életmentés
Takács Krisztián - életmentés
Köffer Kitti - kutyás tereprollerezés
László Attila - kutyás tereprollerezés
Illés Evelin - rádióamatőr
Tóth Patrik - rádióamatőr
Váradiné Fodor Imola - modellező
Valent Gergő - modellező
Orbán Olivér - wakeboard
Bacskai Bence - footgolf
Kiss Norbert - autósport
Női kishajó csapat - sárkányhajó
U20 Mixed Csapat - Ultimate Frizbi
Mozgássérült Horgász Csapat - horgászat

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Forrás: Nemzeti Versenysport Szövetség hivatalos oldala

Fotók: NVESZ