Vissza

Hibátlan teljesítménnyel zárták a Világbajnokok a marosvásárhelyi Teqball Tour-t

A férfi páros és vegyes páros kategória regnáló világbajnokai, Bogdan Marojevic és Nikola Mitro (férfi páros), valamint Bányik Csaba és Janicsek Zsanett (vegyes páros) remek formában voltak az elmúlt hétvégén (április 29. - május 1.), aminek köszönhetően tovább növelték előnyüket a FITEQ világranglistájának élén, miután megszerezték az aranyat a romániai European Teqball Touron.

Az Európai Teqball Tour idén második állomásához ért a februári sikeres lisszaboni rendezvény után. Az erdélyi Marosvásárhely városában a világ legjobb játékosai gyűltek össze, hogy megmérkőzzenek az értékes világranglista pontokért és a 30 000 dolláros pénzdíjért.

A torna legizgalmasabb és egyben legsokkolóbb mérkőzését Forgács Bence és Odnoga Mátyás (Steqerz) és a 2019-es világbajnok Blázsovics Ádám és Bányik Csaba kettős játszotta a negyeddöntőben. Az összmagyar negyeddöntő a forgatókönyv szerint zajlott, amikor Bányik és Blázsovics 12-3-ra nyerte az első szettet, azonban honfitársaik hatalmas küzdőszellemről tettek tanú bizonyságot és 12-10-re nyerték mind a 2., mind a 3. és egyben döntő szettet, ezzel bejutottak az elődöntőbe. Az újabb összmagyar csatában Forgács és Odnoga izgalmas összecsapáson 2-1-re (12-9, 8-12, 12-9) múlta felül a feltörekvő sztárokat, Katz Balázst és Velkey Balázst.

Eközben a torna másik ágán a szerbek megállíthatatlanok voltak, csoportjukat megnyerve magabiztosan léptek az egyenes kiesés szakaszba, ahol szintén kényelmes győzelmet arattak s a negyeddöntőben is 2:0-ra tudták legyőzni a francia duót, Julien Grondin-t és Hugo Rabeux-ot.

A férfi páros döntője előtt Katz és Velkey Grondinnal és Rabeux-val mérkőzött meg a harmadik helyért zajló csatában. Ezúttal a három szettes mérkőzést a Phoenix Teqball Akadémia duója húzta be, 2-1-re (9-12, 12-9, 12-7). A döntőben a Forgács és Odnoga duóra kemény kihívás várt, de magabiztosnak tűntek a korábbi mérkőzéseik során. Marojevic és Mitro erősen kezdett, aminek eredménye egy 12-7-es szett győzelem lett. Becsületükre legyen mondva, hogy Forgács Bence és Odnoga Mátyás nem ingott meg az elvesztett szettet követően és a második szettben Steqerz-ös fiúk igyekeztek végig tolni ellenfelüket. Azonban Marojevic és Mitro korábban megszerzett tapasztalatuk, valamint a legfeszültebb pillanatokban tanúsított higgadtságuknak köszönhetően megpecsételték a magyar srácok sorsát és 12-10-re győzedelmeskedtek a 2. szettben is.

Vegyes párosban a favorit Bányik és Janicsek kettős imponáló formában kezdte a hétvégét, szettveszteség nélkül cirkálták át a csoportköröket és a nyolcaddöntőjük is hasonló sémát követett játékuk. Hasonlóan vette az akadályokat Blázsovics Ádám és újdonsült vegyes párja, Péchy Petra, ám egy sajnálatos sorsolást követően összekerültek a legjobb 8 között. Feszült és küzdelmes mérkőzést játszott a két duó, aminek végén Bányik és Janicsek jutott be a 4-es döntőbe.

A Világbajnokok az elődöntőben csapattársaikkal, a remek formában lévő Katz Balázzsal és párjával, Dezsényi Zsófiával mérkőztek meg, akik az első 12-10-es szett vereséget követően meglepték Janicsekéket és vezetést szereztek. Bányik és Janicsek ekkor nagyobb fokozatra kapcsolt és (12-5 és 12-3) visszakapaszkodott a második és a harmadik szettben, így ismét a döntőre készülhettek.

A sorsolás másik oldalán a magasan jegyzett Bakó Ádám és a Teqball World Series női párosának bajnoka, Vasas Lea szintén ígéretes jeleket mutatott a csoportkörben, amit a legjobb 16 között is meggyőző győzelem követett. Vasas Leáék a legjobb 8-ban, a Frankie Diaz / Carolyn Greco kettőst utasították maguk mögé (12-4, 12-4) bizonyítva, hogy ők is a torna győzelem esélyesei közé sorolandók. Sorozatukat folytatták az elődöntőben is, ahol 2-0-s (12-11, 12-11) győzelmet arattak Rabeux és Amelie Julian ellen.

A végső leszámolás előtt a harmadik helyért lejátszott mérkőzésen Katz és Dezsényi 2-1-es (8-12, 12-10, 12-4) győzelmével bronzérmet szerzett. A döntőben Bakó és a Vasas azzal a magabiztossággal lépett pályára, hogy kellőképpen ismerik ellenfelük erősségeit és gyengeségeit, s sokak gondolták, hogy ezúttal feléjük billenhet a mérkőzés mérlegének nyelve, már csak azért is, mert Bakó és Bányik pályafutása során számos egyéni és páros meccset játszott egymással, de Janicsek Zsanett sem volt idegen Vasas Lea számára, hiszen partnere volt a legutóbbi World Series diadalon. Bakóék bátor erőfeszítése ellenére azonban a világelsők ismét túl erősnek bizonyultak, és a 12-11-re nyert 1. szettet követően, a második szettben fölényes 12-4-es sikert arattak.

Emlékezetes hétvége marad tehát Marosvásárhely a teqball történetében, hiszen 41 férfi páros és 36 vegyes páros biztosította páratlan mérkőzéseivel az állandó hangulatot.