Vissza

Bányik Csaba duplázott Madridban és a torna legjobb férfi sportolója címet is bezsebelte

Az elmúlt hétvégén a teqball világ Európára, Madrid városára összpontosított, hiszen a spanyol főváros adott otthont az egy év szünet után ismét visszatérő World Series versenysorozat első állomásának.

undefined

A négy napos szupertornán szinte a teljes elit felsorakozott, többek között a tavalyi világbajnokság főszereplői, a Bányik/Katz duó, a világbajnok thai vegyes duó, az egyéni világelső Györgydeák Apor, világbajnoki ezüstérmes női duónk, Péchy Petra és Vicsek Nóra, a vegyesben vb bronzérmes Bányik/Ács kettős, de természetesen a kihívók között volt rekordbajnokunk, Blázsovics Ádám is, valamint számos hazai kiválóságunk, beleértve a legfiatalabbakat is. 

A torna egészen a döntők napjáig Madrid külvárosában, egy fedett sportcsarnokban zajlott, majd a vasárnapi döntőknek a történelmi Plaza de Espana szolgált helyszínéül.  Sportolóink gondoskodtak az izgalmakról, elképesztő összecsapásokból, váratlan fordulatokból és meglepetésekből nem volt hiány. 

A hölgyek egyéni számában hazánkból 2022 világbajnoka, Izsák Anna, kétszeres U19-es bajnokunk Dezsényi Zsófia és a Steqerz kiválósága, Nagy Boglárka küzdött a trófeáért, a 29! játékost számláló mezőnyben. Anna és Zsófi tökéletesen véve az akadályokat egészen az elődöntőig meneteltek, ahol sajnos egymással kellett szembenézniük. A rendkívül izgalmas 3 szettes mérkőzésből végül világbajnokunk jött ki győztesen, ezzel biztosítva helyét a kategória döntőjébe. Zsófi élete első World Series tornáján a 3. helyet szerezte meg a marosvásárhelyi Barabási Kingával megosztva (a torna új lebonyolításának eredményeként). 

Annának a fináléban Thaiföld egyik szupersztárjával, a 2023-as világbajnokság női páros számának világbajnokával és az egyéni kategória ezüstérmesével kellett asztalhoz állnia. Egy kemény mérkőzésen, szépen küzdve végül az ezüstérmet sikerült megszerezni. 

undefined

A férfi egyéni kategóriában 32 induló küzdött meg a trófeáért. Magyarországot 4x-es világbajnokunk Blázsovics Ádám, Csereklye Martin, Dombai Gergő, Forgács Bence, Tóth Benjámin Patrik, Levik Boldizsár, Csábi Milán és Cséri Soma képviselte.

A kategória egyik nagy meglepetése volt, hogy a legjobb 16-ban búcsúznia kellett Blázsovicsnak, akit a thaiok repkedő kiválósága, Boonkoom Tipwong győzött le egy 3 szettes mérkőzésen. A legjobb 8 között már csak 3 magyarért szoríthattunk, hiszen Cséri Soma a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Hugo Rabeux-al, Csereklye Martin pedig volt klubtársával, Csábi Milánnal találkozott. Somáék meccséből a francia jött ki győztesen, a magyar csatából pedig Martin, aki így egyedüli magyarként folytathatta útját a végső célig. 

Az elődöntő talán a torna egyik legizgalmasabb összecsapását eredményezte, hiszen 3 szettben dőlt el, hogy ki juthat be a másnapi fináléba, amelyet az impozáns Plaza de Espánán rendeztek. Végül egy kőkemény küzdelemben, a döntő szettben 16:14-el Csereklyének sikerült a bravúr, így egyúttal karriercsúccsal várhatta a másnapi döntőt, ahol a világ- és Európa-bajnok és jelenlegi világranglista éllovas Györgydeák Apor várt rá. 

A döntő 1. szettjében Martin szépen tartotta magát, fej-fej mellett haladtak sokáig, ám végül a madridi címvédő lezárta 12:9-el a szettet, majd a második menetben nem sok esélyt hagyva megnyerte a tornát. 

undefined

A hölgyek páros számában a 15 duó között indult a 2023-as világbajnokságon ezüstérmes Péchy Petra & Vicsek Nóra kettős, valamint a többszörös nemzetközi torna győztes Ács Krisztina & Kota Gabriella páros is. A lányok szépen vették a csoportkörök akadályait, majd a negyeddöntőben Vicsek Nóráék egy brazil duót, Ács Krisztinák pedig Portugália kettősét utasították maguk mögé. Sajnos az elődöntőben szembe kellett néznie egymással a két magyar csapatnak, ahonnan a Kota & Ács duó került ki győztesen (12:10, 1:12, 12:6), így világbajnoki ezüstérmeseink egy bronzéremmel lettek gazdagabbak ezúttal. 

A kategória döntőjében nagy feladat várt a mieinkre, hiszen az ellenfél nem más volt, mint a 2023-as világbajnok thai Jutatip Kuntatong & Suphawadi Wongkhamchan duó. A thai kettős elképesztő játékára Kota Gabrielláéknak nem sikerült megtalálniuk az ellenszert (12:4, 12:4) és alulmaradtak 2 szettben, ám egy csodálatos ezüstéremmel térhettek haza, amelyből minden bizonnyal lehet még arany is a közeljövőben.

undefined

Vegyes párosban 32 csapat küzdött a bajnoki címért, köztük a világbajnoki bronzérmes Ács/Bányik, a Kota/Katz, Blázsovics/Péchy, Nagy/Bakó, Dezsényi/Csereklye, és Vicsek/Odnoga magyar összeállítással. 

A negyeddöntőkig két duónk jutott, ott Bányikék 2:1-re nyertek a thai Jirati Chanliang/Areeya Homdee duó fölött, Katzék pedig a Marojevic/Viana Mendes kettőst múlták felül 2 szettben. Az elődöntőben a Bányik/Ács duó visszavágott a bangkoki világbajnokság elődöntőjében elszenvedett vereségért a világbajnok thai alakulatnak, míg a másik oldalon Kotáék találkozója 3 szettben dőlt el a javukra a lengyel vb 4. Pokwap/Bartnicka kettős ellen, így a győri Rába ETO két duója várhatta a másnapi finálét. 

A döntőt és ezzel az idei első World Series trófeát Ács Krisztina és Bányik Csaba nyerte, akik 12:8, 12:8 szettarányokban múlták felül klubtársaikat. 

undefined

A királykategóriának is nevezett férfi páros számban is a vegyeshez hasonlóan 32 alakulat indult el. Abszolút favoritként érkezett a 2023-ban világ- és Európa-bajnoki címet szerző Bányik Csaba & Katz Balázs kettős, de az indulók között szerepelt a 3x-os világbajnok szerb duó és a bangkoki világbajnokság bronzérmesei, Phakpong Dejaroen és Boonkoom Tipwong is, de számos hazai klasszis is küzdött a bajnoki címért. 

A negyeddöntőig végül három magyar páros jutott. A legfiatalabbak, Tóth Benjámin Patrik és Levik Boldizsár óriási bravúrral, a náluk sokkal tapasztaltabb brazil Leonardo Santana & Leonardo Lindoso del Almeida duót legyőzve jutottak a legjobb 8 közé, ahol a vb 3. thaiok következtek, akiket sajnos csak 1 szettben sikerült megfogniuk. A másik ágon magyar csatára került sor, hiszen Bakó Ádám és Odnoga Mátyás találkozott Bányikékkal, akik egyértelműen bizonyították, hogy miért jöttek és sima 2:0-ra (12:1, 12:2) lezárták a mérkőzést, ezzel bejutva a madridi döntőbe. 

A Plaza de Espana-n zajló döntő végül Bányik/Katz parádéval (12:5, 12:11) zárult (ellenfél: Boonkoom Tipwong/Phakpong Dejaroen), így Bányik Csaba zsinórban két aranyérmet is bezsebelt, melynek eredményeként a madridi World Series Legjobb Férfi Sportolója címet is megnyerte. 

undefined

Szívből gratulálunk minden sportolónknak! 

A következő megmérettetésre nem kell sokat várni, hiszen június 6-9. között zajlik Vietnámban, Quy Nhon-ban a következő World Series torna, majd ezt követően június 15-16-án érkezik a MOL Országos Teqball Bajnokság III. és egyben utolsó fordulója Győrben, ahol eldől, kik fogják képviselni hazánkat a 2024-es Teqball Világbajnokságon. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Magyar Teqball Szövetség / Blázsovics-Petri Zsófia /  

Fotók:Teqball-Flickr