Vissza

Janicsek Zsanett duplázni tudott a fordulatokban gazdag párizsi World Series-en

Véget ért a három napos (március 18-20.) eseménydús World Series versenysorozat 1. állomása, melyet a párizsi Eaubonne-ban rendeztek. A nívós versenyen 29 nemzet 178 sportolója indult el (124 férfi és 54 női) s 4 kontinens képviselői küzdöttek az asztaloknál.

A férfi páros kategória sikerült a legfordulatosabbra. A 2021-ben újra világbajnoki címet szerző szerb duó bizonyult a legstabilabbnak a tornán. Nikola Mitro és Bogdan Marojevic a döntőig egyetlen szettet sem bukott el, és viszonylag könnyedén legyőzte a hazánkat képviselő Bakó Ádám és Fördős Soma kettőst, valamint a brazil Mattheus Ferraz és Rodrigo Bento Medeiros alkotta duót az aranyéremhez vezető úton.

Ebben a kategóriában máshol is történtek komolyabb megrázkódtatások, többek között a hazai kedvenc, Julien Grondin és Hugo Rabeux búcsúzása a legjobb 32 között, akiket a dán Mathias Landen Jeppesen és Brian Mengel Thomsen páros hagyott hátra. A francia duó 12:8-ra elveszítette az 1. szettet, majd 12:0-s szettgyőzelemmel látszólag megfordította a meccset, ám a dánok poraikból feltámadva győzedelmeskedni tudtak felettük a 3. szettben 12:9-re.

A férfi döntőben Marojevicéknek várhatóan az első helyen kiemelt Bányik és Blázsovics duóval kellett volna megmérkőzniük, azonban Bányikék honfitársainak, Katz Balázsnak és Velkey Balázsnak más elképzelései voltak. A két csapat a negyeddöntőben küzdött meg egymással. Az egykori világbajnokok 12:5-ös eredménnyel kezdték az 1. szettet. Katz és Velkey ezt követően megrázta magát és acélos idegekkel 12:10-re megszerezték a második és a harmadik szettet, ezzel bejutva a négyes döntőbe.

Az elődöntő béli győzelmük Csereklye Martin és Kovácsfi Barna felett a döntőig repítette a fiatal Phoenix-es duót, akik 3 szettes finálét harcoltak ki a szerbekkel szemben, ám a 2x-es világbajnokok ezúttal jobbnak bizonyultak a magyar fiúknál.  A kilencedikként kiemelt Bakó és Fördős 12:8, 12:8-as szett győzelmekkel szerezte meg a bronzérmet.

Női párosban folytatódott a meglepetéseredmények sorozata, hiszen Janicsek Zsanett és Vasas Lea az első két kiemelt legyőzésével World Series bajnoki címet szerzett. Az amerikai Világranglista 1. és 2. helyezett, Carolyn Greco és Margaret Osmundson, valamint a brazil Világbajnok, Rafaella Fontes és Natalia Guitler uralta csoport- és a kieséses szakaszbeli meccseit, és mindkét duó joggal várta a felejthetetlen 2021-es Teqball Világbajnokság megismétlését.

Janicsek és a Vasas azonban remek elődöntős teljesítményt nyújtott, és 2:0-ra (12:5, 12:7) legyőzték az USA sztárjait. Győzelmük találkozót eredményezett az első női páros világbajnokkal, Rafaella Fontes-szel és Natalia Guitler-rel. A magyar lányok 12:10-zel zárták a nyitó szettet, majd a brazilok hatalmas lendületet nyerve 12:8-as szettgyőzelemmel válaszoltak erre. A találkozó Janicsek Zsanett és Vasa Lea sikerével zárult, akik most megmutatták a világnak, hogy a női mezőny legjobbjai közé tartoznak. A bronzérmet az amerikai Greco és Osmundson kettős szerezte meg a hazánkat képviselő Ács Krisztina és Kota Gabriella duó felett aratott győzelmüknek köszönhetően.

 Janicsek Zsanett lenyűgöző menetelését Bányik Csaba oldalán fejezte be, hiszen a Világbajnok kettős Lisszabon után Párizsban is aranyat vihetett haza. A klasszis páros egy rendkívül izgalmas negyeddöntőt játszott a francia Julien Grondin és Lea Hoffman duó ellen és 2:1-re (12:9, 11:12, 12:9) nyert. Bányikék az összes többi mérkőzésen magabiztosan, teljes összhangban kezelték a feszült pillanatokat. Ennek, valamint a korábbi tornákon szerzett tapasztalataiknak köszönhetően ismét le tudták győzni 2:0-ra (12:9, 12:10) a brazil Leonardo Lindoso de Almeida és Vania Moraes Da Cruz kettőst.

A hazai közönség örömére a bronzérmet a francia Hugo Rabeux és Amelie Julian páros szerezte meg a szintén brazil Leonardo Santana és Rafaella Fontes kettőssel szemben egy 3 szettes, a végletekig kiélezett párharcban (12:10, 10:12, 12:9).